Dypdykk i plasthavet
Ny og forbedret kunnskapDypdykket i plasthavet har gitt oss ny og forbedret kunnskap. Denne kunnskapen vil vi dele i denne videostoryen.
Vi har utviklet en modell for dybdeanalyse i lab og en forenklet utgave til å bruke i felt. Basert på denne modellen har vi analysert nærmere 10 tonn marint avfall fra 50 ulike ryddeaksjoner langs hele norskekysten.
Resultater fra alle ryddeaksjoneneVi har sortert avfallet i 140 kategorier, registrert produkt, vekt og antall og tatt foto av alt vi har analysert. Totalt har vi analysert over 120 000 enheter.
Gå til kartløsningen her.
Dette har vi lært av dypdykketRegistrering av både vekt og antall gir ny kunnskapVed å både registrere vekt og antall, har vi fått et nyansert og mangfoldig bilde av hva plasten i havet består av.
Uansett landsdel består hovedandelen av det marine avfallet av plast. Ser vi på resultatene basert på vekt er 73,5 % av avfallet plast, og hele 91,5 % om vi ser på resultatene basert på antall.
Ti på topp-listen (se fig til høyre) basert på vekt viser at det meste av det marine avfallet er utstyr og produkter relatert til fiskeri- og oppdrettsnæringen og annen marin virksomhet.
Dette har vi lært av dypdykket: EPS-topper listen basert på antall
Likhetstrekk med resultatene fra folkeforskningenResultatene fra dypdykket har likhetstrekk med dataene registrert i Ryddeportalen av frivillige ryddere.
Mengden uidentifiserbare plastbiter er vesentlig lavere i dypdykkresultatene. Dette kan forklares med at frivillige trolig ikke legger like stor vekt på å identifisere disse bitene.
Avviket for EPS (isopor) under 5 cm kan forklares med at samtlige biter telles under dypdykket, mens frivillige ofte ikke går like grundig til verks.
Til tross for likhetstrekkene er det prematurt å konkludere med at resultatene fra dypdykket validerer med folkeforskningen. Likevel er folkeforskningen uten tvil et essensielt kvalitativt bidrag inn i det helhetlige kunnskapsbildet om marin forsøpling.
Mest avfall fra fiskeri og oppdrettsnæringenBasert på vekt er det mest avfall fra fiskeri og oppdrettsnæringen.
52 % av det forbrukerrelaterte avfallet er matvareemballasjeI Norges mest tett befolkede områder utgjør forbrukerrelatert avfall den største andelen.
Alder på avfallet:Blanding av nytt avfall og "gamle synder"Av det analyserte avfallet har vi greid å identifisere alder på 5 % av produktene.
35 % mellom 5-15 år og 16 % er over 15 år. Det betyr at vi fortsatt rydder opp i «gamle synder», men at det likevel er en del avfall som er nytt.
Produktene det er enklest å identifisere alder på, er emballasje og spesielt matvareemballasje og husholdningsflasker som er merket med produksjonsdato eller holdbarhetsdato. Ser vi på alderen på drikkeflasker er nærmere 60 % av flaskene
over 5 år.
Alder på matvareemballasjen:64 % under 5 årNår det gjelder matvareemballasje er 64 % av det vi har registrert alder på under 5 år, 23 % er mellom 5 og 15 år og 13 % er over 15 år.
Dette har vi lært av dypdykketNærmere 60 % av alle drikkeflaskene er mer enn 5 år gamle
77 % av produktene vi har registret geografisk opprinnelse på er norske
Resultatene viser at det utenlandske avfallet i stor grad kommer fra Storbritannia, Danmark og Sverige. I nord er avfall fra Russland mer fremtredende enn i sør. Avfall fra Sverige er det mest av i sør og på Vestlandet.
Vi har analysert 3676 drikkeflasker:38 % er norske
har vi funnet geografisk opprinnelse til 72 %
av flaskene. Av disse er 37,5 % norske og
62,5 % er av utenlandsk opprinnelse.
Arktisk plast: Analyserte avfall fra Jan MayenDa vi analyserte avfallet fra Jan Mayen fikk vi besøk av forskere fra Nederland i verkstedet vårt i Slemmestad.
Mest av tauverk og fiskeri
Resultatene fra analysen viser at det er mest av tauverk både om vi ser på antall og vekt. Ser vi kun på vekt er det meste av avfallet hentet fra fiskeri, mens det er uidentifiserbare plastbiter som utgjør den nest største kategorien.
Det å utveksle kunnskap på tvers av landegrensene har gitt både oss og nederlenderne verdifull kunnskap for det videre arbeidet.
Flest plastprodukter i materialtypen PE og EPSDet marine avfallet består av nesten bare plast, og mye av plasten er tau, garn og nett som ofte er produsert i nylon. For øvrige plastprodukter er det plasttypene PE (HDPE OG LDPE) og EPS som dominerer.
Bruker NIR-teknologi til å bestemme plasttype
Resultater av sedimentprøver:Høyest konsentrasjon av mikroplast i befolkningstette områderPå fem av strendene vi har analysert det marine avfallet, har vi også tatt sedimentprøver.
Den høyeste konsentrasjonen av mikroplast fant vi i produkter produsert av PE og PP.
Feltanalyse
Den forenklede metoden bygger på de samme kategoriene som vi har utviklet for dybdeanalysen, men mange av kategoriene er slått sammen for å forenkle registreringen.
Metodene har fungert bra, og vi håper våre erfaringer kan være et viktig bidrag i det nasjonale arbeidet med for å få en enhetlig og helhetlig måte å registrere avfallet på.
Se hele videostoryen fra toktet her: Datafangst i urørt terreng
Valg av metodikkDet er lagt vekt på å få tak i marint avfall fra ulike ryddeaksjoner som dekker alle landsdeler.
Resultatene vi presenterer i denne videohistorien, viser et gjennomsnitt av det analyserte avfallet.
Protokoll for de detaljerte analysene kan du se her og omfatter produktkategorier, plasttype, alder, geografisk opprinnelse og kilde når det entydig kan fastslås. Det er også gjennomført noen analyser i felt etter en forenklet protokoll, hvor produktkategorier er slått sammen til hovedgrupper.
Fagpanel
For å få kategorisert flest mulig av produktene, har vi søkt eksperthjelp fra ulike fagmiljøer. Sammen med Hold Norge Rent har vi invitert representanter fra ulike bransjer til fagpanel. Møtene med fagfolkene har gitt oss ny kunnskap om produkter og utslippskilder.
Vi har også fått verdifull kunnskap gjennom møter med lokale representanter fra de ulike strandryddeaksjonene, fra møter og workshops i fagmiljøet og fra samarbeidspartnerne i prosjektet. Facebook-gruppen "2-minutter strandrydding", har vært et veldig nyttig verktøy for oss.
Kommunikasjon og formidlingFormidling til barn og unge
NRK Finnmark med på toktI tillegg til formidling til barn og unge og Askers befolkning, har vi jobbet for å få budskapet ut til en større del av befolkningen.
Vi har også produsert to videohistorier til: «Datafangst i urørt terreng», «Dybdeanalyser av marint avfall" i tillegg til denne tredje og siste historien, "Dypdykk i plasthavet".
Deling av kunnskapMepex har delt kunnskap med det marine fagmiljøet både gjennom workshops og presentasjoner.
Spennende samarbeid
Takk til:Våre samarbeidspartnereArbeidet med dypdykket hadde ikke vært mulig uten støtten fra Miljødirektoratet og det flott samarbeidet vi har hatt med våre partnere.
Hold Norge Rent
Asker kommune
Infinitum
Orkla
Pippip Ferner
I tillegg vil rette en stor takk til In the Same boat, Naturvernforbundet og alle de flotte frivillige ombord og mannskapet på Miljødronninga.Sist men ikke minst, Oslofjorden Friluftsråd for flott samarbeid om felles analyseverksted i Slemmestad og alle dere andre som har bidratt til å gjennomføre dypdykket; TUSEN TAKK!