- Det er til å gråte avKristiane Rabben, seniorrådgiver i Mepex, forteller frustrert om store mengder klær hun har funnet i søpla.
Tekstilene hun har stylet og satt sammen til fullt brukbare antrekk, er funnet i ulike analyser av restavfallet som Mepex har gjennomført.
Vi kvitter oss med 79 000 tonn tekstiler hvert årBare 30 000 tonn av disse tekstilene blir levert til innsamlingsbokser for tekstiler. Hele 49 000 tonn havner i restavfallet.
Tallene er basert på analyser gjennomført i samarbeidsprosjektet Wasted Textiles, ledet av Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet.
Se sak på nrk.no
Har analysert 4 tonn med tekstiler, klær og skoFor å komme frem til disse resultatene, har Mepex og SIFO analysert omlag 4 tonn med tekstiler, klær og sko som norske husstander ikke lengre vil ha.
Vi kaster fullt brukbare og helt nye tekstiler i søpla- Det som virkelig er ille, er at 3 av 5 plagg som blir kastet i restavfallet verken er ødelagt eller slitt. Vi kaster altså flere brukbare tekstiler i søpla enn vi leverer til innsamlingsboksene til de ideelle organisasjonene, sier Rabben i Mepex.
Klær kastes med prislappen på- Ett av plaggene vi fant i restavfallet var en helt ny julekjole. På kjolen hang byttelappen fortsatt på. Slike funn gjør inntrykk, sier Rabben.
Hva skal vi gjøre for å få tekstilene ut av restavfallet?
Fra 1. januar 2025 får norske kommuner ansvaret for innsamling av brukte tekstiler, klær og sko. NF&TA - klyngen for tekstilnæringen i Norge, fikk midler fra Handelens Miljøfond for å gjennomføre et nasjonalt prøveprosjekt for å teste ut ulike måter å samle inn tekstiler på. Dette prosjektet har Mepex vært prosjektleder for.
Pilotprosjektet
Fremtidens tekstilinnsamlingSeks områder i Norge har testet ulike måter å samle inn tekstiler på
Bergensområdet: Bringeordning for ødelagte tekstiler til to gjenvinningsstasjoner
Stavanger: Bringeordning for brukbare og ødelagte tekstiler levert sammen til innsamlingsbokser for tekstiler og henteordning via hentavfall.no
Lørenskog: Hente- og bringeordning for brukbare og ødelagte tekstiler i samme sekk
Drammensregionen: Bringeordning for ødelagte tekstiler til fire gjenvinningsstasjoner
Fredrikstad: Henteordning for brukbare og ødelagte tekstiler levert i hver sin utdelte sekk
Omfattende kartlegging for å finne den beste innsamlingsløsningenI prosjektet er det gjort omfattende registreringer og analyser for å kartlegge mengder og kvalitet på tekstilene før, underveis og mot slutten av prøveprosjektet.
Resultater fra prøveprosjekteneHenteordningene ga størst økning i mengde innsamlede tekstiler
I Trondheim ble det delt ut sekker til de ødelagte tekstilene, og sekkene ble hentet hjemme hos husstandene. I Fredrikstad ble det delt ut sekker både til de brukbare og ødelagte tekstilene. Husstandene bestilte selv henting via kommunens digitale tømmekalender.
Resultater fra prøveprosjekteneBidrar utdeling av sekker til bedre sortering?Det var innbyggerne i Fredrikstad som var best på å skille brukbare og ødelagte tekstiler.
Resultater fra prøveprosjekteneReduksjon i restavfalletPrøveprosjektet hadde som mål å redusere mengden tekstiler som havnet i restavfallet med 50 prosent.
Resultatene fra restavfallsundersøkelsen viste en reduksjon i mengden tekstiler i restavfallet på 59 prosent sammenliknet med året før.
Fornøyde innbyggere ønsker å resirkulere tekstilerMot slutten av prøveprosjektet ble det sendt ut en brukerundersøkelse til husstandene som deltok i prøveprosjektet.
Direkte kommunikasjon når frem
Flere av prøveprosjektene hadde gode oppslag i lokalmedia og bydelsaviser. Dette har bidratt til å nå frem til innbyggerne med informasjon om prøveprosjektet.
Ønsker du å vite mer om prosjektet?
Grovsortering skiller ombruk, materialgjenvinning og avfall
Materialgjenvinning av tekstilerI tillegg til å finne den beste måten å samle inn tekstiler på, har det nasjonale prøveprosjektet testet ut automatisk sortering av de ødelagte tekstilene.
Innsamlerne grovsorterte tekstileneDe sikret at de brukbare tekstilene, klærne og skoene fikk mulighet til å få en ny eier.
Grovsorteringen ble gjennomført av Fileks, Kirkens Bymisjon, UFF og Fretex.
Utarbeidet felles sorteringskriterierEn viktig suksessfaktor for grovsorteringen, var at det ble utviklet felles sorteringskriterier for grovsorteringen.
Automatisk sortering
Prøveprosjektet testet potensialet for automatisk sorteringFileks, UFF og Kirkens Bymisjon sorterte ut en kvalitet med ødelagte tekstiler som var egnet for automatisk sortering (i tråd med Siptex' kriterier).
Automatiske sortering av tekstilene
Farge- og fibersortering er nødvendig for effektiv materialgjenvinning av tekstiler til fiber.
Foto: SysavSiptex
Sensorteknologi registrerer farge og fiberSiptex' NIR-maskin leser ovenfra og ned. Produkter satt sammen av flere tekstiler eller som er vattert, bør derfor ikke gå gjennom denne prosessen.
Foto: SysavSiptex
Resultatene viste at de grovsorterte tekstilene hadde god kvalitet
Når det gjaldt fibersammensetning, hadde disse tekstilene en høy andel bomull.